Przeciągły dźwięk

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • heniek79
    Classic
    • 2010
    • 4

Przeciągły dźwięk

Zamieszczone przez abstinent
    i40 jak się zacznie psuć i nie będzie gwarancji to nie chciał bym być na miejscu właściciela
    tym bardziej jak ma dużo super bajerów dołożonych :lol:
    Ale jak w świeżej skodzie trzeba było wsadziś x tyś żeby zrobić silnik jak olej wiadrami piła to już jest spoko ?
    Ty i ten Twój obiektywizm....
    Pójdziesz robić do salonu innej marki zobaczysz jak jest i to samo będziesz gadał. Powinnieneś trafić do ASO vaga :diabelski_usmiech
    Ciekawe jak byś pisał.
    Wszystko sie psuje oprócz skody/VAGa :szeroki_usmiech
    Wiem jaki masz do tego stosunek i mnie to jakoś co piszesz nie dziwi. Bo nie pierwszy raz poszesz o tym zaraz po mnie.
    Niepotrzebnie się martwisz. To będą problemy właściciela bo głupi bo kupił i40. Nie Twoje. Może moje, kto wie. Wręcz przeciwnie - zacieraj ręce - będzie robota- będzie kasa. Najważniejsze, że twoja skoda bez awarii jeździć będzie do końca żywota - czyli aż wyciągnie bokiem korbę? Powiem Ci , nie życzę Ci tego bo Twoje BXE ma z tym i nie tylko problem i jest dla mnie ( bo miałem i robiłem go) synonimem gruzu i zeszmacenia się VW-eja z TDI. I najlepszym przykładem, na to że piszesz byle dopiec. Bo jeśli jest jak piszesz w hyundaiu to skoda jest tak samo "zajebista" :wink:
    Ale grunt to optymizm. Choć przydałby się też obiektywizm.
    Także na szczęście kolega abstinent uchronił autora od życiowego błędu. Bravo.
    Hyundaja odrzucamy bo chyba źle koledze nie życzymy
  • consul
    Classic
    • 2009
    • 33

Przeciągły dźwięk

Witam
    Kilkanaście razy w różnych sytuacjach usłyszałem przeciągły (ok 3 sek) dźwięk.
    Nie jestem w stanie zidentyfikować z której strony dochodzi. W każdym razie ma inną barwę niż wszystkie pozostałe dźwięki ostrzegawcze pojawiające się w aucie i jest nieprzerywany.
    Wczoraj np. uaktywnił się przy dojeżdżaniu do skrzyżowania. Dzisiaj rano przy przekręceniu stacyjki.
    Na wyświetlaczu ani w statusie nie pojawia się żadna informacja o ewentualnej usterce.
    Czy ma ktoś podobne spostrzeżenia i najważniejsze, skąd to się bierze.

Komentarz

• elektrykprosty
      Rider
      • 2013
      • 311

Ostrzeżenie o temp. poniżej 4C?

Komentarz

• consul
        Classic
        • 2009
        • 33

No właśnie że chyba nie.
        Ostrzeżenie o temp. 4 stopni wyświetla się tez na maxi dot.
        A to mi się pojawiało też w sierpniu. a wczoraj na pewno nie było poniżej 4 stopni
        Ten dźwięk jest dłuższy.

Komentarz

• mac_aaron
          Elegance
          • 2012
          • 984
          • Octavia III (5E3)
          • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Front assist wykrywa przeszkodę?

Komentarz

• consul
            Classic
            • 2009
            • 33

Nie jest to żaden ze znanych mi standardowych dźwięków ostrzegawczych. (czujniki parkowania, pasy, poziom płynu, niska temp, hamulec ręczny itp.)
            Nie ma żadnej informacji graficznej ani komunikatu na żadnym z wyświetlaczy (maxi dot, bolero).

Komentarz

• kylo76
              Rider
              • 2013
              • 743
              • Octavia III (5E3)
              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

To musi bieda piszczeć w belce :wink:
              A na serio ten dźwięk to niski, wysoki? Z tego co piszesz to pojawił się i w ruchu i na postoju, może silnik od którejś szyby coś próbuje zrobić, albo od wycieraczek, lusterek. Masz szyberdach, może tam coś głupieje? Na serwis raczej liczyć nie należy, chyba, że coś naściemniasz żeby Ci sprawdzili, czy gdzieś błędów nie ma w komputerze.
              O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.

Komentarz

• spike1314
                Drive
                • 2013
                • 61

Re: Przeciągły dźwięk

Zamieszczone przez consul
                ...usłyszałem przeciągły (ok 3 sek) dźwięk...
                ja raz miałem taki dźwięk i w ogóle nie działały wtedy czujniki parkowania, ani wizualne na ekranie ani akustyczne. Przyznam jednak, że ciut wcześniej mieszałem w ustawieniach Setup.

Komentarz

• dawidan
                  Ambiente
                  • 2013
                  • 148

W mojej OIII czasem pojawia sie ciągły dzwięk ze strony skrzyni trwający 2/3 sekundy gdy dsg zmienia bieg. Wyłącznie przy zmianie 1/2/3 bieg, na wyzszych juz sie nie pojawia
                  pozdrawiam
                  O3 elegance 1.4 tsi dsg, race blue, amazing, columbus, kessy + dodatki

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=77449

Komentarz

• consul
                    Classic
                    • 2009
                    • 33

Zamieszczone przez kylo76
                    A na serio ten dźwięk to niski, wysoki? .
                    Dźwięk bym określił jako niski. (do biedy mógłby nawet pasować :lol: )
                    Rozchodzi się w całym aucie i nie jestem w stanie stwierdzić z której strony dochodzi (jakby z głośników audio).
                    Szyberdachu nie mam.

DSG nie posiadam.

Komentarz

• kylo76
                      Rider
                      • 2013
                      • 743
                      • Octavia III (5E3)
                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

jakby z głośników audio
                      Jakieś modyfikacje własne w audio, oświetleniu? Popróbuj różnych ustawień głośników w opcjach "balance, fader" - może jak któryś dostanie większe obciążenie to zacznie buczeć. Może BT się łączy/rozłącza albo próbuje muzykę przesyłać? Jak masz BT "zawsze widoczny" to go wyłącz, może ktoś chce się połączyć. Może masz radio cyfrowe albo dodatkową antenę GSM? Dużo tych może :wink: cały ocean już się uzbierał.
                      Za rzadko się zdarza żeby uchwycić jakąś zależność. Podjedź do ASO, żeby sprawdzili czy błędów nie ma w elektronice.
                      O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.

Komentarz

• padero
                        Rider
                        • 2009
                        • 369
                        • Octavia III (5E3)
                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

U mnie czasami (raz na kilka dni) taki dziwny dzwiek pojawia sie podczas skladania/rozkladania lusterek
                        Moja OIII: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69729

Komentarz

• consul
                          Classic
                          • 2009
                          • 33

Chyba już zidentyfikowałem ten dziwny dźwięk, ale jeszcze nie znam przyczyny.
                          Wczoraj znów się pojawił.
                          Pochodzi od tylnych czujników parkowania.

Po usłyszeniu, zauważyłem, że przycisk wyłączania czujników na tunelu miga na pomarańczowo. Po naciśnięciu dźwięk pojawiał się ponownie, a przycisk po chwilowym zaświeceniu na zielono dalej migał na pomarańczowo.

Komentarz

• spj
                            ModeratoRS
                            • 2009
                            • 3534
                            • Octavia IV combi (NX5)

Też coś mam z czujnikami parkowania, ale z przodu po prawej.
                            Zdarzyło się, że stałem w korku i wszyscy inni dookoła mnie też stali i nagle pisk i info na ekranie, że coś jest w zasięgu czujnika po chwili zniknęło, chociaż nic tam nie było.
                            Innym razem żona mnie woła na podjazd, że coś jest nie tak. Okazało się, że ta sama sytuacja i ten sam czujnik, tym razem po chwili nie umilkł, nawet zdjęcia zdążyłem zrobić komórką, co by przy okazji w ASO pokazać jako dowód przy okazji jak u nich będę, żeby nie patrzyli jak na wariata.
                            Pozdrawiam,
                            Paweł

Harmonogram spotów w Pomorskie OCP
                            Grupa lokalna Pomorskie OCP na fb

Komentarz

• spike1314
                              Drive
                              • 2013
                              • 61

Po usłyszeniu, zauważyłem, że przycisk wyłączania czujników na tunelu miga na pomarańczowo. Po naciśnięciu dźwięk pojawiał się ponownie, a przycisk po chwilowym zaświeceniu na zielono dalej migał na pomarańczowo.
                              Miałem dokładnie tak samo - napisałem to zresztą kilka postów wyżej - długi jednostajny dźwięk przy uruchamianiu i brak czujników parkowania. Poza tym tak jak piszesz czyli - "przycisk wyłączania czujników na tunelu miga na pomarańczowo. Po naciśnięciu dźwięk pojawiał się ponownie, a przycisk po chwilowym zaświeceniu na zielono dalej migał na pomarańczowo".

Komentarz

• ryhu
                                Ambiente
                                • 2014
                                • 131
                                • Octavia III (5E3)
                                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Taki długi sygnał może wiązać się z uszkodzeniem co najmniej jednego czujnika parkowania (ktoś mógł uszkodzić czujnik zaparkowanego auta uderzając w zderzak, który powrócił do pierwotnej pozycji, mogły się wypiąć kable lub złamać mocowanie przewodów do czujnika).
                                Stojąc w korku nagle pojawiający się sygnał przeszkody wiąże się z wydobywającymi się spalinami z pojazdu przed nami, szczególnie jak wydech jest dosyć wysoko i zazwyczaj jest to Diesel i szczególnie zauważalne podczas ruszania samochodu z przodu.
                                Zazwyczaj mamy kamery w telefonach, więc może jakieś nagranie tego dźwięku?

Komentarz

• Enriquez
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 7685
                                  • Superb III (3V3)

miganie przycisku na pomarańczowo oznacza jakąś usterkę w układzie - proponuję wziąć kompa i sprawdzić
                                  Pozdrawiam
                                  Marcin

Komentarz

• bob_best
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 744
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez spike1314

Miałem dokładnie tak samo - napisałem to zresztą kilka postów wyżej - długi jednostajny dźwięk przy uruchamianiu i brak czujników parkowania. Poza tym tak jak piszesz czyli - "przycisk wyłączania czujników na tunelu miga na pomarańczowo. Po naciśnięciu dźwięk pojawiał się ponownie, a przycisk po chwilowym zaświeceniu na zielono dalej migał na pomarańczowo".
                                    czy przycisk od czujników powinien świecić na zielono? U mnie nigdy tego nie widziałem - albo się nie świeci albo się świeci na pomarańczowo, koloru zielonego nigdy nie doświadczyłem.
                                    Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam

Komentarz

• Enriquez
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 7685
                                      • Superb III (3V3)

on jest tylko podświetlony na zielono
                                      jak są włączone czujniki to świeci na pomarańczowo
                                      jak ma błąd to miga na pomaańczowo
                                      Pozdrawiam
                                      Marcin

Komentarz

Pracuję...